Atunci când rinichii nu mai reuşesc să filtreze şi să elimine toate toxinele din sânge, măsura cea mai la îndemână este adoptarea unei diete corecte. Astfel, poate fi evitată insuficienţa renală. Mai puţină sare
Pentru a limita consumul de sare, persoanele care suferă de afecţiuni ale rinichilor trebuie să evite brânza sărată, murăturile, afumăturile şi mezelurile. Excesul de sare poate produce umflarea picioarelor (edeme), deoarece sarea contribuie la retenţia apei în organism. Edemele apar în afecţiuni grave renale, hepatice sau cardiace. Hrana poate fi făcută mai gustoasă înlocuind sarea cu suc de lămâie sau cu condimente precum mărar, leuştean, busuioc, mentă, tarhon ori chimen.
Prudenţă în alegerea proteinelor
Sănătatea rinichilor este condiţionată de aportul de proteine. De multe ori, medicii recomandă limitarea nivelului de proteine aduse prin alimentaţie. Acestea nu trebuie însă excluse din dietă. Sunt de preferat proteinele de calitate, cum ar fi cele din carnea de pui, din peşte şi din carnea slabă de vită. De asemenea, surse importante de proteine de calitate sunt lactatele, cerealele şi leguminoasele (soia, mazărea, lintea).
Prudenţă
Alimentele semipreparate şi cele de tip fast-food conţin cantităţi crescute de sare.
Limitează consumul de lichide
În afecţiunile renale, se recomandă un consum zilnic de 1,4 litri de lichide. Atenţie, în această cantitate sunt incluse şi supele, şi ceaiurile. De asemenea, tot în cei 1,4 l de lichide trebuie să fie incluse şi fructele şi legumele care conţin cantităţi însemnate de apă: perele, merele, pepenele verde, citricele şi dovleceii. În bolile de rinichi, un consum mare de lichide într-un interval scurt de timp poate să producă şocuri renale şi să agraveze starea de sănătate a bolnavului.
@N_P