Studiile cu privire la efectele nefaste ale aparatelor electrocasnice, ale telefoanelor mobile şi ale testelor medicale cu raze X sunt extrem de controversate. Cu toate acestea, specialiştii spun că ne asumăm cu siguranţă un risc dacă le folosim în exces şi, mai rău, dacă devenim dependenţi de ele. Îţi pregăteşti mâncarea la microunde, îţi calci cămaşa cu fierul, vorbeşti mereu la telefonul mobil, munca ţi-o desfăşori la calculator, iar seara nu poţi adormi decât cu televizorul deschis. Te regăseşti în descriere? Fără doar şi poate îţi asumi un risc, pentru că toate aparatele electrocasnice aflate în priză emit unde electromagnetice. Vestea bună este că, cu cât te afli mai departe de acestea, cu atât efectul câmpului electromagnetic asupra corpului este mai mic.
Şi corpul este un mic «aparat» electric
În organism există curenţi electrici de intensitate redusă în orice moment. Aceştia apar în urma reacţiilor chimice necesare funcţiilor normale ale corpului. Un exemplu ar fi impulsurile electrice transmise de nervi către creier pentru a putea vedea sau auzi. De fapt, orice reacţie biochimică, de la digestie la activitatea cerebrală, atrage după sine rearanjarea unor particule încărcate electric. Şi inima este activă din punct de vedere electric, lucru evident mai ales la electrocardiogramă.
Procesele biologice pot fi afectate
Câmpurile electromagnetice care se creează în jurul aparatelor electrocasnice influenţează corpul uman la fel cum ar influenţa orice material alcătuit din particule încărcate electric. Mai precis, aceste câmpuri determină circulaţia curenţilor de joasă frecvenţă prin corp. Forţa acestor curenţi depinde în cea mai mare parte de intensitatea câmpului electromagnetic exterior.
Poţi reduce nivelul undelor electromagnetice dacă ţii laptopul pe birou şi nu pe genunchi