Mai puţin de 5% din sportivii români ajunşi la finalul carierei au asigurat un trai decent. Cei mai mulţi se întorc în anonimat şi, pentru că nu au nicio altă pregătire, ajung să ducă o viaţă modestă. Dar lucrurile încep să se schimbe. Emilian Hulubei (31 de ani) este fotbalist profesionist. Şi-a început cariera acum 13 ani, activând la echipe precum Steaua, Poli Timişoara sau Gloria Bistriţa. Acum, a înţeles că a venit vremea să înveţe să facă şi altceva decât f
Mai puţin de 5% din sportivii români ajunşi la finalul carierei au asigurat un trai decent. Cei mai mulţi se întorc în anonimat şi, pentru că nu au nicio altă pregătire, ajung să ducă o viaţă modestă. Dar lucrurile încep să se schimbe.
Emilian Hulubei (31 de ani) este fotbalist profesionist. Şi-a început cariera acum 13 ani, activând la echipe precum Steaua, Poli Timişoara sau Gloria Bistriţa. Acum, a înţeles că a venit vremea să înveţe să facă şi altceva decât fotbal. Şi-a descoperit alte calităţi, pe care le foloseşte în munca de birou pe care o prestează în cadrul unui proiect de reorientare profesională a sportivilor de performanţă, dezvoltat de una dintre grupările sindicale din România, Blocul Naţional Sindical (BNS).
„Pentru mine este o mare realizare că pot, la sfârşitul unei cariere, să o iau de la capăt într-un alt domeniu“ , explică sportivul. Asemeni lui Hulubei, un alt sportiv din Liga 1, Ionuţ Dragomir (34 de ani), în prezent aflat pe ştatele de plată ale echipei Pandurii Târgu-Jiu, se pregăteşte de un nou drum după finalizarea carierei. Fundaşul a fost ghidat de către cei de la BNS, pentru început, către cursuri de operare PC. Astfel, după „antrenamente intense“ , Dragomir ia lecţii de „îmblânzire“ a tastaturii. Şi-ar dori să devină contabil sau chiar jurnalist de sport.
O statistică recentă a Ministerului Tineretului şi Sportului relevă că aproximativ 200.000 de rom