Violonistul este fondatorul Festivalului Americano-Român şi este cel care a dus muzica simfonică românească pe scenele americanilor. PROFIL
Născut. 15.08.1967, Timişoara
Experienţă. membru al orchestrei simfonice din Detroit din 1995.
Studii. Absolvent al Conservatorului de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj
Familie. Căsătorit, doi copii
Povestea unui talent recunoscut, povestea unui festival care a ajuns deja la a treia ediţie, povestea unei vieţi pline de aventură, toate încep cu un moft de copil. „Am mers cu tata pe stradă şi, în vitrină la magazinul «Muzica», am văzut o vioară. Bineînţeles că am crezut că este o jucărie şi am spus că vreau vioara. Tata nu doar că mi-a cumpărat-o, dar mi-a luat şi profesor odată cu ea. Aveam cam patru ani şi jumătate”, a povestit Marian Tănău.
Peste doi ani a fost admis la Liceul de Muzică „Ion Vidu” din Timişoara. La absolvire a plecat spre Cluj pentru a urma cursurile Conservatorului „Gheorghe Dima“ şi, mai apoi, a urcat pe scena Filarmonicii din Târgu Mureş.
Festival născut din recunoştinţă
Aventura lui începe la sfârşitul lunii martie, în primul an după Revoluţie, când Marian Tănău se hotărăşte să ia drumul Germaniei de Vest pentru ca, în acelaşi an, să plece spre SUA pentru a urca pe scenă cu orchestra din Detroit. „Eram puţin descurajat. Aveam concerte când în sală erau trei oameni şi pe scenă, 100”, a explicat timişoreanul.
O vizită în Timişoara din 2003 i-a adus aminte timişoreanului de un lucru pe care îl preţuieşte. „Sistemul muzical din România este cel mai important lucru din cariera mea pentru că am fost îngrijit şi ghidat în direcţia bună în viaţă”, a mărturisit artistul. Tot atunci a luat naştere un proiect îndrăzneţ, un festival dedicat promovării talentelor româneşti, care a apărut din pură recunoştinţă. „Am fost în vizită la Liceu