Majoritatea experţilor care consiliază Comisia Europeană asupra modului în care Executivul european ar trebui să impună noi regularizări asupra pieţei financiare sunt aceeaşi bancheri care au făcut posibilă criza economică, arată un raport realizat de organizaţii nonguvernamentale. Mai citiţi şi:
SPANIA: Odată cu criza, au crescut cazurile de xenofobieRomânii stau la coadă ca să ajungă şomeri cu acteLocuri exotice unde poţi trăi cu 500 de euro pe lună
Documentul, „O Comisie captivă – rolul industriei financiare în configurarea regularizărilor europene“, acuză Executivul european că se bazează în exclusivitate pe industria financiară.
Acest lucru se întâmpla atât înainte, cât şi după începutul crizei financiare, în urmă cu un an. Raportul a fost realizat de o coaliţie formată din 160 de organizaţii non-guvernamentale, iar la el au lucrat experţi din mediul academic.
„Comisia pare interesată doar să-i asculte pe cei din industria finanţelor, mai degrabă decât să acţioneze în interesul societăţii“, susţine Paul de Clerck, membru al organizaţiei ALTER-EU. Cele 160 de organizaţii nonguvernamentale critică proiectul pe care Comisia l-a remis comitetului economic al Parlamentului, pentru a fi analizat. „Dacă Executivul european doreşte să readucă încrederea în sistemul nostru financiar, trebuie să se elibeze de acest mod de a primi sfaturi“, crede Paul de Clerck.
Organizaţiile non-guvernamentale i-au scris preşedintelui Comisiei, Jose Manuel Barroso, căruia i-au cerut să renunţe la sfaturile experţilor din mediul bancar, adică cei care au provocat criza. „Toţi sunt membri respectaţi din vârful instituţiilor bancare, însă exact asta este problema, că fac parte exclusiv din acel mediu“, se arată în scrisoarea deschisă către Barroso.