Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a cerut Teheranului explicaţii cu privire la dovezile care sugerează că specialiştii iranieni ar fi testat o tehnologie nucleară militară avansată, scrie „The Guardian”.
Dovezile alimentează îngrijoarea Occidentului privind existenţa unui program nuclear militar avansat iranian.
Tehnologia, cunoscută sub numele de dispozitiv de „implozie în două puncte”, permite producerea de focoase mai mici şi mai simple decât cele vechi. Focoasele pot fi astfel ataşate mai uşor rachetelor. Existenţa acestei tehnologii este secretă în SUA şi în Marea Britanie. Informaţiile dintr-un dosar AIEA arată însă că Iranul ar fi făcut deja unele teste.
„Este nemaipomenit că, înainte de a perfecta primul pas, ei merg direct la etapa a patra sau a cincea. Începerea cu tehnologii sofisticate arată nivelul ambiţiei tehnice, care este surprinzător”, a declarat James Acton, expert nuclear britanic din cadrul Carnegie Endowment for International Peace.
Negocieri cu precizări
Între timp, Teheranul a răspuns presiunilor Occidentului, care aşteaptă un răspuns la oferta privind combustibilul nuclear.
„Avem trei opţiuni: să realizăm îmbogăţirea (uraniului - n.r.) în proporţie de 20% şi să producem combustibilul chiar în Iran, să îl cumpărăm în străinătate sau să schimbăm uraniul îmbogăţit cu 3,5% pentru a obţine combustibil îmbogăţit cu 20%”, a declarat ministrul iranian de externe, Manouchehr Mottaki. Puterile străine „trebuie să aleagă între aceste opţiuni diferite (...) şi punctul meu de vedere personal este că ele vor participa la o nouă rundă de negocieri”, a spus Mottaki.
AIEA a propus la 21 octombrie un acord în baza căruia Iranul şi-ar putea îmbogăţi în străinătate uraniul slab îmbogăţit, pentru a obţine combustibil pentru reactorul nuclear de cercetar