Colonelul doctor, decorat cu numeroase medalii în cei 35 de ani de carieră, a salvat vieţi atunci când s-a spart barajul de la Certej, dar şi la construirea Transfăgărăşanului.
L-am întâlnit pe Gheorghe Zamfir la reuniunea de clasă, la 57 de ani de la terminarea liceului Nicolae Bălcescu. Era îmbrăcat în uniformă militară şi avea pieptul plin de decoraţii, aşa că ne-am dat seama, imediat, că are o istorie de povestit.
Am aflat că a îmbinat meseria de medic primar cu cea de militar. În 35 de ani de carieră militară a adunat nu mai puţin de 7 medalii, printre acestea, insigna de aur, de două ori, pentru activităţi legate de Crucea Roşie şi merite şi ordine, clasele I şi II.
A luat parte la scene terifiante
De-a lungul vieţii petrecute în armată, colonelul doctor a participat la diferite evenimente, care de care mai dure sau mai amuzante.
Una dintre cele mai terifiante scene pe care a văzut-o a fost cea de la Certej, Hunedoara, unde în preajma minei de aur s-a spart un baraj.
“Cel mai dur eveniment la care am participat a fost când s-a spart barajul de la Certej, lângă Hunedoara. A fost ceva groaznic. Am dat asistenţă medicală civililor, trăgeam oamenii morţi din nămol. În ziar s-au dat 25, eu am numarat 105 morţi, inclusiv soţia inginerului de acolo. Trei blocuri au fost rase de nămol. Au scapat cei care erau în tură, dar au murit cei care locuiau acolo, pe ei i-a surprins nenorocirea dimineaţa, în pat “, îşi aminteşte medicul militar.
A ingrijit răniţii la construirea Transfăgărăşanului
O altă filă de istorie la scrierea căreia Ghoerghe Zamfir a luat parte a fost construirea Transfăgărăşanului, alături de generalul Mazilu, la tronsonul de la Cârtişoara. Şi aici colonelul doctor a fost chemat să acorde asistenţă medicală răniţilor.
“Erau militari specializaţi. Noi, trupele de geniu, sprijineam pirotehn