Inevitabil, în orice cuplu, există suişuri şi coborâşuri în ceea ce priveşte libidoul. Când însă dorinţa sexuală „întârzie” prea mult, este cazul să găseşti cât mai repede rezolvarea şi să iei măsuri. Mai devreme sau mai târziu, cele mai multe cupluri se plâng de lipsa dorinţei sexuale, chiar dacă partenerii încă se mai iubesc. Şi nu este deloc de mirare. Oboseala, serviciul, copiii, diversele griji... Este inevitabil ca una dintre acestea să îţi afecteze mai mult sau mai puţin dorinţa sexuală. Din această cauză, viaţa de cuplu poate deveni frustrantă şi plină de tensiuni.
Găseşte vinovatul
Dorinţa se lasă aşteptată sau dispare pe o perioadă mai mare din anumite motive, fie de natură fizică, fie de ordin psihic. În primul rând, conştientizează că ai sau aveţi o problemă în cuplu: ignorând-o, nu faci decât să agravezi situaţia. Cu timpul, este posibil să se producă o distanţare între parteneri, ceea ce poate duce chiar la o destrămare a relaţiei.
Sigur, nu îţi doreşti asta, nu? Aşadar, ia măsuri! Discută cu partenerul tău despre posibilele motive care vă disipează pasiunea şi exprimă-ţi clar aşteptările de ordin sexual. Este bine însă ca mai întâi să excluzi unele cauze medicale (precum dereglări de tiroidă, diabet), din pricina cărora viaţa intimă ar putea avea de suferit. Dacă disfuncţiile sexuale sunt cauza, nu te ruşina să vorbeşti despre ele.
Statistică
Cu timpul, la cuplurile căsătorite, dorinţa sexuală poate scădea cu până la 40 la sută.
Hormonii ne dictează libidoul
Stresul şi oboseala sunt inamici dovediţi ai dorinţei, pentru că favorizează eliberarea de cortizol, hormon care inhibă stimularea glandelor sexuale. La femei, din cauza modificărilor hormonale, dorinţa sexuală este mai mare înainte şi în timpul ovulaţiei şi mai scăzută în perioada dintre