Zeci de tipuri de cauze mărunte, care sufocă instanţele, vor putea fi rezolvate prin mediere, fără intervenţia judecătorilor. Potrivit unor reglementări ce vor intra în vigoare curând, înţelegerea dintre părţi în baza medierii are puterea unei hotărâri judecătoreşti. Parlamentul României a modificat, zilele trecute, legea 192/2006, privind medierea şi organizarea profesiei de mediator. Decizia este deopotrivă bună şi proastă.
Bună pentru că în acest mod instanţele de judecată se degrevează de mii de procese, dacă este să vorbim doar de instanţele gălăţene, care încărcau inutil justiţia.
Proastă pentru că mediatori autorizaţi sunt doar 24 de persoane la nivelul judeţului Galaţi, iar dacă hotărârea Parlamentului României s-ar pune în practică de mâine, ar fi practic imposibil ca aceştia să poată acoperi toate dosarele care le-ar fi repartizate.
Asta nu-i sperie însă pe mediatori.
„ Ne punem pe treabă. O să stabilim cu Poliţia şi Parchetul o procedură de lucru ”, ne-a declarat preşedintele Asociaţiei Mediatorilor din Galaţi, Ecaterina Pricope.
Cu malpraxisul la mediator
Medierea este o modalitate de stingerea conflictelor pe cale amiabilă cu ajutorul unei persoane specializate. Însă lucrurile sunt în continuă mişcare în acest domeniu.
Până acum, instituţia nu reprezenta decât un mod facultativ de a aplana conflictele dintre diverse persoane înainte de-a se ajunge la proces.
Prin noua lege, procedura a devenit obligatorie pentru nu mai puţin de 18 infracţiuni prevăzute în Codul Penal, pentru care acţiunea penală se pune în mişcare doar la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.
Marea majoritatea a cazurilor care vor ajunge pe masa mediatorilor vor fi se pare divorţurile după ce Parlamentul României a decis ca despărţirile realizate prin aco