Apreciate nu doar pentru gustul pe care îl dau mâncării, ci şi pentru deosebita valoare terapeutică, ciupercile sunt eficiente în combaterea stresului şi pentru întărirea imunităţii. Nutriţioniştii recomandă să mănânci ciuperci de cel puţin trei ori pe săptămână. De asemenea, este indicat să înlocuieşti, măcar din când în când, proteinele de origine animală cu cele din ciuperci. Acestea conţin glicogen, fiind denumite şi „carne vegetală". Glicogenul serveşte la înmagazinarea energiei şi la detoxifierea organismului, o mare parte din glicogen regăsindu-se în ficat. Faţă de carne, ciupercile au avantaje nete: nu au colesterol şi sunt mai uşor digerabile.
Indicate în curele de slăbire
Bogate în proteine, ciupercile dau senzaţia de saţietate pentru mai mult timp. În plus, ciupercile conţin o serie de enzime cu rol important în procesul de digestie. De asemenea, sunt sărace în calorii, 100 de grame de ciuperci furnizându-ne doar 20 de calorii. În plus, ciupercile conţin aproape toate elementele minerale necesare organismului uman (potasiu, fier, calciu, sodiu, seleniu, cupru, zinc), precum şi vitaminele A, C, D şi E.
Întăresc sistemul imunitar
Datorită faptului că au în compoziţia lor substanţe care împiedică multiplicarea microbilor (sunt probiotice), ciupercile ajută la întărirea sistemului imunitar şi sunt utile în lupta cu agenţii patogeni. Polizaharidele din ciuperci activează răspunsul sistemului imunitar al organismului şi, prin urmare, au efecte antitumorale.
Combat stresul cotidian
Ciupercile sunt cea mai importantă sursă naturală de seleniu, 100 de grame de ciuperci aducând organismului până la 15 micrograme din acest mineral esenţial. Studiile anunţă că un nivel necorespunzător al seleniului în alimentaţia zilnică poate provoca stări de stres şi de epuizare fizică şi me