După ce clădirea va fi remontată la Muzeul Satului Vâlcean, în primăvara anului 2010 va începe restaurarea acesteia Angajaţii Muzeului Satului Vâlcean strămută în această perioadă o biserică foarte veche din lemn din comuna Pietrari, cătunul Angheleşti. Biserica cu hramul Sfântului Nicolae e monument de patrimoniu şi de pe 27 octombrie a început strămutarea ei. „Biserica e demontată bârnă cu bârnă şi adusă la muzeu. Ea datează din anul 1656, fiind una din cele mai vechi biserici din zona Olteniei. Anul l-am descoperit inscripţionat pe o bârnă din lemn acum când am desfăcut-o“, a declarat Ionuţ Dumitrescu, şeful Muzeului Satului Vâlcean.
Biserica este mutată cu ajutorul muncitorilor, restauratorilor şi muzeografilor de la muzeu. Bârnele din lemn care au fost demontate au fost mutate la muzeu sub un prăznicar, adică un loc de servit masa, care se construieşte după aceeaşi arhitectură ca a bisericii. „Pictura se află deja într-un spaţiu special şi în scurt timp va începe restaurarea ei“, a precizat Ionuţ Dumitrescu.
Biserica are 353 de ani
Ea a putut fi demontată şi cu ajutorul Fundaţiei HAR. Procesul de strămutare al bisericii se va încheia la sfârşitul săptămânii viitoare.
La restaurare vor participa specialişti conservatori, restauratori şi cadre didactice de la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism Ion Mincu din Bucureşti. Restaurarea bisericii începe în primăvara lui 2010 şi ea va fi montată lângă prăznicar. Acoperişul din şiţă va fi înlocuit, la fel şi lemnul distrus. „Este cea mai veche construcţie din muzeu, având o vechime de 353 de ani“, spune Ionuţ Dumitrescu.
Biserica este aproape unicat în zona Olteniei ca arhitectură. „E construită din grinzi masive din stejar în formă de navă cu naos, pronaos şi altar poligonal. E unicat datorită arhitecturii. Nu are pridvor, intrarea e direct în