Un clujean trăieşte de un an într-o ţară africană unde războiul a făcut mai multe victime decât în Iran şi Irak la un loc. Ştefan Roman stă de un an în inima continentului negru, în Congo, o ţară care încă plăteşte tributul bogăţiilor sale cu un război între armata naţională şi diferite grupuri de rebeli.
Geograf de meserie, românul a ajuns în satul Baraka printr-un proiect care are ca scop, printre altele, asigurarea securităţii alimentare în teritoriul Fizi din provincia congoleză Sud Kivu. Programul este, de fapt, un fel de punte între ajutor de urgenţă şi dezvoltare durabilă.
A dus salata de vinete în Africa
„Baraka înseamnă binecuvântare pe arabă. M-am bucurat să văd că sunt la 200 de metri de malul lacului Tanganyika, m-a speriat puţin prezenţa mul tor militari şi rebeli Mayi-Mayi şi m-a surprins ce sincer şi plin de bucurie zâmbeşte lumea aici, cu toate că e o zonă de conflict”, povesteşte Ştefan despre primele impresii din Africa.
Parcă în oponenţă cu diversiunile din zonă este muzica monotonă care ajunge la urechile românului, destul de neplăcută, la fel ca şi mâncarea. Însă pe partea de mâncare „se lucrează” la îmbunătăţiri. Bucătarul care se ocupă de mâncarea angajaţilor implicaţi în program a învăţat de la Ştefan să gătească salată de vinete, şniţele, piure şi pâine de casă.
A pedalat în Anzi şase luni
În Congo, Ştefan nu a ajuns printr-o întâmplare. Este pasionat de munte şi sport, activitatea de bază a acestuia fiind cicloturismul, adică plimbările cu bicicleta în jurul lumii.
A făcut până acum cam 27 de circuite, începute discret în ’99 prin Europa, la Capul Nord în Norvegia, şi continuate în mai multe ţări din America de Sud. Aceasta a şi fost regiunea de specia lizare în geografie, studiu pe care l-a ales să-l facă în Germania. Din 2002, însă, şi-a petrecut m