După trei ani şi zece luni, timp în care dosarul Gazeta a stat pe masele procurorilor sau judecătorilor, Curtea de Apel Galaţi a decis, vineri seară, că dosarul trebuie judecat în continuare la Tribunalul Brăila şi că nu există elemente care să stabilească că probele adunate de procurori sunt ilegale. În această speţă, nouă jurnalişti clujeni au fost trimişi în judecată pentru şantaj. Pe 30 octombrie2006, preşedintele trustului de presă Gazeta, Liviu Man, şi alţi opt jurnalişti şi directori, erau arestaţi de Tribunalul Cluj, la propunerea DIICOT Cluj, sub acuzaţia de şantaj şi constituirea unui grup de criminalitate organizată.
Şantaj pentru contracte de publicitate
Acţiunea în forţă a procurorilor şi a jandarmilor din trupele speciale a demarat în dimineaţa zilei de 30 noiembrie, concomitent, la locuinţele lui Liviu Man, dar şi a directorului de investigaţii, fost poliţist, Ioan Oţel, sau a colonelului Adrian Avarvarei, devenit peste noapte şeful departamentului de protecţie, după pensionarea precipitată din Poliţia Cluj. Avarvarei a fost adjunctul şefului Biroului Unităţii de Informaţii a Ministerului de Interne din Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Cluj.
Acuzaţia adusă de procurori se referea la faptul că cei de la Trustul Gazeta şantajau diverse persoane din lumea politică sau din mediul de afaceri cu articole denigratoare, dacă nu erau de acord să încheie contracte de publicitate.
74 de părţi vătămate
Dosarul a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT la începutul anului 2007, primul termen de judecată fiind acordat de Tribunalul Cluj. Ulterior, la cererea lui Liviu Man, dosarul a fost strămutat la Tribunalul Brăila, unde totul s-a împotmolit.
Timp de mai bine de doi ani, judecătorul de caz a acordat mai multe termene de judecată pentru diferite motive - lipsa proceduri