Oamenii cu măşti, pe care îi vedeam doar la televizor în materialele filmate în ţările asiatice, au început să apară şi în România, odată cu creşterea numărului de cazuri de gripă nouă.
Chiar dacă Ministerul Sănătăţii i-a sfătuit pe oameni să poarte măşti atunci când se află în locuri aglomerate, iar mai multe firme le-au impus angajaţilor acest lucru, românii au păreri împărţite despre această in dicaţie. Reporterii EVZ au mers în câteva locuri aglomerate din Capitală pentru a afla ce păreri au oamenii despre purtarea măştilor.
Lumea se uită ciudat
În staţia de metrou Pipera, o tânără poartă mască de protecţie. „Am vorbit mult despre gripa porcină la orele de biologie. Profesorul nostru ne-a explicat că e foarte contagioasă, în special la adolescenţi”, a declarat Ioana, elevă în clasa a VIII-a la Liceul de Muzică.
Acelaşi lucru l-a făcut şi un paznic de la o societate comercială. „Nu suntem obligaţi, o facem pentru siguranţa noastră şi a celor din jur. Am observat că lumea se uită ciudat”, a spus paznicul.
Grigore V. lucrează la o firmă de catering, la distribuţia, produselor şi nu s-a hotărât în privinţa folosirii măştii: „Chiar vorbeam cu colegii de serviciu dacă mai găsim în farmacii pentru că am mai auzit că nu mai au pe stoc”. În drum spre Piaţa Victoriei, am întâlnit şi pe cineva care avea mască, însă nu o purta. „Nu mi-e teamă de gripa porcină. Am o mască la mine, chiar aici, în buzunar, de la şcoală. Dar nu o port pentru că e foarte incomodă”, explică Nela, elevă la Liceul „Doamna Stanca”, Bucureşti.
Elena are un loc de muncă ce presupune multe deplasări, dar nu s-a gândit să-şi cumpere o mască de protecţie: „Nu sunt ignorantă, mi-am făcut un vaccin antigripal” .
La şapte luni de la apariţia gripei noi, în România s-au înregistrat oficial 847 de cazuri, iar din acest