Aurica Varga din Ardud ştie exact ce plantă să folosească pentru diferitele afecţuini. Aceasta îşi adună încă din vară diferite sortimente de plante pentru ceai, pe care le foloseşte pe parcursul anului. Nu apelează la medicamente decât în cazuri extreme.
Toată lumea ştie că tusea seacă se poate combate cu ceai de frunze de ceapă sau o viroză se ameliorează dacă înghiţi un căţel de usturoi. Aceste leacuri băbeşti le mai folosesc şi în ziua de azi bătrânii din judeţul Satu Mare. Ei uită de medicamente şi spun că plantele medicinale sunt de 100 de ori mai eficace pentru vindecarea unor boli.
O familie din oraşul Ardud, judeţul Satu Mare, foloseşte de când lumea ceaiurile medicinale. Ştie că măceşele şi mugurii de păducel ajută la afecţunile cardiace, iar coada şoricelului este cel mai bun calmant. „Ştiu exact de ce plante am nevoie pentru a-mi trata o boală. Vara şi toamna le adun şi le pun la uscat, în locuri cu umbră, pentru a-şi păstra proprietăţile“, spune Aurica Matei, de 61 de ani.
Cel mai bun remediu pentru durerile de stomac este ceaiul de sunătoare, iar dacă ai probleme cu tensiunea, o cură de şase săptămâni cu compot de mere este excelentă. „Toată viaţa mea am apelat la ceaiuri. Eu mi le prepar, ştiu la ce mă ajută. Am studiat mulţi ani aceste ierburi “, a mai spus Aurica Matei.
Medicamente, doar în cazuri extreme
Aurica Matei spune că a încercat pe pielea ei toate ceaiurile. Doar în cazul în care boala se agravează foarte tare apelează la medicamente. „Folosesc antiobiotice, însă numai în regim de urgenţă . Dar de fiecare dată încerc să previn apariţia unei boli, tot prin intermediul ceaiului“, spune Aurica Matei.
În sezonul rece bea foarte mult lapte cu miere, pentru că ajută la răceală. „Şi soţul meu se tratează cu plante. În fiecare an îşi face inhalaţii cu muşeţel şi astfel îl ocoleşte gripa“,