Alba Iulia este un oraş în care s-a scris o parte din istoria şi destinul românilor, motiv pentru care aici există zeci de monumente de o importanţă deosebită atât din punct de vedere istoric, cât şi arhitectural. În cetate, două dintre cele mai importante sunt monumentele dedicate răscoalei de la 1784 şi eroilor căzuţi în bătăliile de la Custozza şi pentru apărarea oraşului.
Obeliscul lui Horea, Cloşca şi Crişan
Obeliscul din Alba Iulia, este monumentul ridicat în memoria martirilor răscoalei ţărăneşti de la 1748-1785, Horea, Cloşca şi Crişan. A fost construit în anul 1937, din iniţiativa „Astrei“ şi cu contribuţia cetăţenilor în memoria celor trei martiri care „trădaţi, au fost prinşi pe 27 decembrie 1784, ferecaţi în lanţuri şi aduşi la Alba Iulia“, după cum spun istoricii. Asvârliţi în celulele de deasupra porţii cetăţii, la 26 februarie 1785, Horea şi Cloşca au fost condamnaţi la moarte şi două zile mai târziu au fost executaţi conform procedurii codului terzian, prin frângerea corpului cu roata.
Filele istoriei continuă cu povestea lui Marcu Giurgiu, zis Crişan întemniţat şi el care însă s-a sinucis într-o celulă a închisorii din cetatea Alba Iulia. În memoria acestor evenimente pe Dealul Cetăţii a fost ridicat, în 1937, Obeliscul lui Horea, Cloşca şi Traian, chiar în faţa celulei în care au fost întemniţaţi cei trei conducători ai revoltei ţărăneşti.
„El a fost realizat din granit de către arhitectul Octavian Mihălţan şi sculptorul Iosif Fekete. La bază se află o celulă simbolică, în partea de est o Victorie Înaripată ţinând în mână o cunună de lauri, iar în partea de vest un basorelief reprezentându-i de Horea, Cloşca şi Crişan“, a explicat directorul adjunct al Muzeului Unirii, Constantin Inel.
În aminitirea soldaţilor căzuţi în batalia de la Custozza
La câteva sute de