Ca şi piaţa rezidenţială clasică, cea a locuinţelor de lux îşi vede vânzările prăbuşite, deşi dezvoltatorii credeau că vor fi ocoliţi de criză. Preţurile au scăzut cu până la jumătate, iar proprietarii preferă acum să închirieze chiar şi pe bani mult mai puţini. Începutul crizei imobiliare aducea declaraţii încrezătoare ale jucătorilor de pe piaţa rezidenţială de lux, aceştia fiind convinşi că adresabilitatea specială a produselor dezvoltate de ei le v
Ca şi piaţa rezidenţială clasică, cea a locuinţelor de lux îşi vede vânzările prăbuşite, deşi dezvoltatorii credeau că vor fi ocoliţi de criză. Preţurile au scăzut cu până la jumătate, iar proprietarii preferă acum să închirieze chiar şi pe bani mult mai puţini.
Începutul crizei imobiliare aducea declaraţii încrezătoare ale jucătorilor de pe piaţa rezidenţială de lux, aceştia fiind convinşi că adresabilitatea specială a produselor dezvoltate de ei le va asigura o trecere lină a furtunii de pe piaţa financiară. Nimeni nu a anticipat trecerea brutală de la o criză ce părea să afecteze doar finanţările la o veritabilă criză economică, distructivă pentru afacerile tuturor. Acum, şi piaţa de lux a ajuns în aceeaşi situaţie cu cea medie şi submedie.
„Criza economică mondială a afectat şi segmentul de piaţă pe care îl credeam cel mai puţin vulnerabil, cel al proprietăţilor imobiliare de lux. Într-adevăr, a dus la scăderi spectaculoase de preţuri, chiar şi cu până la 50%“, spune Simona Costache, partener în cadrul consultantului imobiliar Perfect Casa. Astfel, veştile despre insolvenţe şi proiecte „distressed“ de pe piaţa normală au apărut şi pe cea de lux, mulţi dezvoltatori fiind nevoiţi să-şi blocheze proiectele din lipsă de clienţi şi de bani. Investiţii începuseră în special persoane fizice dornice să-şi plaseze banii într-un domeniu care aducea profit masiv şi rapid, dar şi câteva companii mari.