De la 1 ianuarie, România va putea exporta carne de porc. Nu are însă de unde, fiind dependentă de importuri
România va putea începe, de la 1 ianuarie 2010, exporturile de carne proaspătă de porc şi produse care conţin acest tip de carne provenită din zonele libere de pestă porcină clasică, au decis reprezentanţii Comisiei Europene (CE).
Potrivit Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), decizia a fost luată de către Comitetul Permanent pentru Lanţul Alimentar şi Sănătate Animală (SCFCAH), în cadrul reuniunii desfăşurate săptămâna trecută la Bruxelles.
Oficialii CE au precizat că la începutul anului viitor vor avea loc mai multe inspecţii comunitare în România pentru a urmări în continuare evoluţia pestei porcine clasice după oprirea vaccinării, precum şi capacitatea unităţilor de procesare aprobate, de a implementa sistemul lohn în condiţii de siguranţă şi transparenţă. Ridicarea interdicţiei de export nu va avea însă efecte palpabile asupra industriei alimentare din România.
De ani de zile, aceasta este dependentă în proporţie de 70% de importurile de carne de porc, făcute mai ales din spaţiul comunitar. (A.B.)
De la 1 ianuarie, România va putea exporta carne de porc. Nu are însă de unde, fiind dependentă de importuri
România va putea începe, de la 1 ianuarie 2010, exporturile de carne proaspătă de porc şi produse care conţin acest tip de carne provenită din zonele libere de pestă porcină clasică, au decis reprezentanţii Comisiei Europene (CE).
Potrivit Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), decizia a fost luată de către Comitetul Permanent pentru Lanţul Alimentar şi Sănătate Animală (SCFCAH), în cadrul reuniunii desfăşurate săptămâna trecută la Bruxelles.
Oficialii CE au precizat că la începutul anului viitor vor avea loc ma