Cum ţine la reputaţia de capitală mondială când vine vorba de artă culinară şi fotografică, Parisul găzduieşte începând cu acest week-end prima ediţie a Festivalului Internaţional de Fotografie Culinară. Sursa: Arhiva EVZ Şi uite aşa pofta de ceva bun şi frumos bucură, e drept, doar ochiul timp de 10 zile într-o expoziţie publică în capitala Franţei. Este o întâlnire a artelor, un dialog savuros între imagine şi gust, spun organizatorii.
Poate că tema peşti, scoici, crustacee nu este apetisantă pentru toată lumea, dar cu siguranţă fotografiile sunt pe gustul tuturor.
Întrebat despre această temă, Jean-Pierre PJ Stephan, fondatorul Festivalului Internaţional de Fotografie Culinară, dar şi gazda evenimentului a subliniat dimensiunea universală a proiectului:
„Chiar şi în deşert, omul mănâncă peşte. Este un subiect care atinge toată lumea. Într-un fel sau altul, fotografia culinară este înrudită cu antropologia.”
Jean-Pierre PJ Stephan a anunţat deja o nouă ediţie pentru anul viitor. Dar ca orice bucătar şef care se respectă şi nu-şi dezvăluie reţetele n-a suflat o vorba despre tema din 2010.
Un regal vizual
37 de artişti de pe tot globul îşi etalează gustul în câte trei fotografii fiecare. Cei care vor decide câştigătorii sunt şi vizitatorii care vor vota fotograful ce a reuşit să ilustreze cel mai bine tema propusă.
„Este vorba despre a evoca natura şi naturalul, mai degrabă crud decât gătit, organicul în forma sa, un univers dionisiac de sănătate şi voluptate”,
povesteşte fotograful britanic John Stewart, membru al juriului, în vârstă de 90 de ani, cel care face parte din pionerii acestui domeniu.
Ca un festival care se respectă, în toate zile loc au şi ateliere, dezbateri ori conferinţe chiar în inima Parisului. Organizatorii nu s-