Vaccinul impotriva gripei noi e produs în România. Dr. Viorel Alexandrescu, directorul Centrului Naţional de Referinţă pentru Gripă, ne-a răspuns la cele mai frecvente întrebări gate de campania de vaccinare care va începe pe 26 noiembrie. La începutul săptămânii, Ministerul Sănătăţii a hotărât ca din 26 noiembrie 2009 să înceapă vaccinarea împotriva virusului A/H1N1 cu vaccinul Antigrip, produs la Institutul Cantacuzino. Oficialii au renunţat la achiziţia celor 1.000.000 de doze de vaccin gripal pandemic de pe piaţa internaţională, deoarece toate ofertele primite până la începutul săptămânii aveau ca termen de distribuţie anul 2010.
Primele 1.300.000 de doze vor fi utilizate pentru vaccinarea personalului medico-sanitar şi pentru cea a elevilor de liceu şi a studenţilor din cele două mari focare din ţară - Iaşi şi Bucuresti. O parte din aceste doze vor fi utilizate pentru imunizarea personalului angajat în cadrul poliţiei de frontieră de la graniţa cu Ucraina şi a locuitorilor din satele din zonă. 50.000 de doze vor fi repartizate centrelor universitare din Craiova, Cluj, Timişoara, Târgu Mureş, Constanţa şi Braşov pentru începerea vaccinării.
Mai multe amănunte despre noul vaccin am aflat de la directorul Centrului Naţional de Referinţă pentru Gripă, din cadrul Institutului Cantacuzino, dr.Viorel Alexandrescu. Acesta ne-a răspuns la cele mai frecvente întrebări legate de noua gripă şi de noul vaccin.
Care sunt contraindicaţiile vaccinului Antigrip?
Sunt valabile aceleaşi contraindicaţii ca şi în cazul oricărui vaccin gripal. Acestea îi vizează în special pe cei care au alergie la ouă sau cei care suferă de o boală acută febrilă.
Acest tip de vaccin a fost suficient testat?
Da, a fost bine testat, şi la noi în ţară şi în Europa.
Este indicat şi în cazul fe