PNL se coalizeaza cu PSD impotriva PDL. Premierul desemnat declara insa ca ar face "si maine" un Guvern cu PNL. PNL respinge categoric oferta. Data fiind actuala configuratie a partidelor parlamentare, stabilitatea unui viitor guvern – pre sau post electoral – pare sa depinda de o coalitie a doua dintre cele trei partide majore.
Observatorul inteligent nu uita ca dincolo de retorica si agitatia actorilor politici stau parametrii obiectivi ai jocului de putere. Iar daca plecam de la ideea ca logica actualului camp politic este definita in principal de existenta a trei poli majori de putere, realizam ca avem in fata o situatie strategica de manual.
Inca din antichitate cei preocupati de politica si strategie au observat tendinta sistematica a grupurilor formate din trei participanti - fie ca este vorba de actori individuali sau colectivi - de a se regrupa in combinari de cate doi contra unul. Sociologia moderna a conceptualizat si a formalizat problema. Combinarea a doi a fost denumita "coalitie", iar grupul de trei in care aceasta apare a fost denumit "triada".
Asa cum spune Theodor Caplow, autorul celei mai cuprinzatoare sinteze a literaturii din domeniu, studiul coalitiilor manifestate in triade i-a fascinat pe sociologi nu numai datorita "preciziei si a regularitatii specifice procesului de formare a coalitiilor in circumstante foarte diverse", dar si datorita "usurintei cu care, in scopuri analitice, sisteme sociale foarte complexe pot fi reduse la forme triadice".
Iar daca mai adaugam si faptul ca scopul programatic al unor astfel de analize este de a descoperi cum, "prin permutari ale coalitiilor dintr-un sistem social, puterea se poate transforma in slabiciune si slabiciunea in putere", intelegem mai bine si intensitatea acestei fascinatii. Sa aruncam o privire asupra catorva idei din aceasta literatura, idei ce poat