Noul premier desemnat, Liviu Negoiţă, urmează să propună mâine atât noii miniştri, cât şi programul de guvernare. Sursa: Agerpres
Dar primiul-ministru are zero şanse să fie acceptat de parlamentarii PSD, spun aceştia.
„Guvernul Negoiţă va avea aceeaşi soartă cu al domnului Croitoru. Apreciez că abia în săptămâna de după Moş Nicolae, pe 10, 11 sau 12 decembrie, vom avea un nou guvern, al cărui premier va fi propus de noul preşedinte”, crede deputatul PSD Victor Ponta.
Din momentul prezentării noului guvern, birourile celor două Camere vor avea 15 zile pentru a analiza şi vota miniştrii propuşi. „Practic, pe 24 noiembrie - la două zile după alegeri, este termenul-limită. Dar sunt sigură că toţi preşedinţii partidelor din această opoziţie conjuncturală vor dori ca formaţiunile lor să participe la guvernare”, apreciază Sulfina Barbu, deputat PDL, care crede că următorul guvern propus va nu mai fi respins de coaliţia majoritară din parlament.
Deputatul PNL Eugen Nicolăescu este mai puţin optimist în privinţa perioadei de apariţie a noului guvern: „Pe 24 noiembrie se declanşează procedura audierilor în comisii. Când vor fi programate, este greu de spus. Apoi rezultatele vor fi prezentate în şedinţa comună a parlamentului, care va decide. Între 15 şi 20 decembrie va fi validat noul preşedinte al României. Care poate păstra sau retrage mandatul acordat prim-ministrului deja propus. Reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional au promis că se întorc în ianuarie. Aşa că spre sfârşitul lui decembrie vor exista şi un premier, şi un guvern”.
ETAPE
Traseul noului guvern
Luni, 9 noiembrie, premierul desemnat, Liviu Negoiţă, propune parlamentului cabinetul şi programul de guvernare
Timp de două săptămâni se evaluează şi se votează noii miniştri, în birourile de specialitate ale