Unul dintre taragotiştii de top, hunedoreanul este mentor al multor instrumentişti şi interpreţi de folclor, avându-i ca modele pe Luca Novac şi Dumitru Fărcaş.
PROFIL
Născut: 05.05.1955, Teliuc
Educaţie: Şcoala Populară de Artă – Hunedoara, secţia clarinet-taragot
Experienţă: Peste 45 de ani
Familie: Are un băiat şi o nepoată
Despre Dorel Sparios, hunedoreanul inclus în „Enciclopedia marilor personalităţi din istoria, ştiinţa şi cultura românească”, interpreţii care îl cunosc spun că ar fi unul dintre cei mai buni taragotişti din ţară. A început să cânte, în buna tradiţie a familiei, la numai şapte ani, însă nu la taragot, ci la acordeon.
„La noi acasă toată lumea cânta: tata, mama şi fraţii la saxofon şi acordeon, iar sora noastră cu vocea şi la tobe. O singură dată am avut emoţii: urma să avem spectacol la Sala Olimpia, din Paris; eram o orchestră mai mică, de şase oameni, şi când mi-am dat seama ce nume mari călcaseră acolo şi ce acustică extraordinară avea sala, mi-am făcut ceva probleme, însă asta numai până când am început să cântăm”, şi-a amintit instrumentistul.
A călătorit în toată lumea împreună cu interpreţi renumiţi, dar dacă-l întrebi pe unde a ajuns susţine că mai degrabă s-ar cuveni să spună pe unde nu a umblat, pentru că e mai puţin de povestit.
Regele cu Dacia de acasă
„În Europa am fost peste tot, mai puţin în Scandinavia, apoi în Egipt, Turcia şi Asia. Numai la Paris am fost de 17 ori. Prima oară am fost cu adevărat impresionat. Vă daţi seama: era în 1981 şi 18 zile am bătut Parisul la pas”, a povestit hunedoreanul, supranumit de colegii din breaslă „Marele alb”. Două săptămâni era în turneu, două săptămâni stătea acasă şi a avut de nenumărate ori ocazia de a rămâne peste graniţe, dar el a refuzat de fiecare dată: „Casă mare, cu piscină, mi se oferea tot ce vroiam, dar