Să rămâi fără loc de muncă este o veste proastă. Iar când se întâmplă şi pe timp de criză, e de-a dreptul o tragedie. În multe state europene să fii concediat poate fi un lucru bun. Înseamnă că te impulsionezi şi îţi concentrezi eforturile pe ceea ce îţi place şi faci tot posibilul să trăieşti din asta. „O punere pe liber dintr- un loc de muncă, dincolo de criza materială pe care o aduce poate fi prilejul unei alegeri, cu maturitatea sporită a mai multor ani, spre ceva de făcut realist, cu pasiune şi performanţa pe care dăruirea ţi-o propulsează”, explică preşedintele Coaching Institute, dr. Horea Murgu.
Fireşte că un astfel de eveniment stârneşte o criză de identitate, admite acesta, dar dincolo de primele sentimente negative există resurse care, odată mobilizate şi prioritizate pot fi calea de a câştiga confruntarea cu sine. În acest mod, „criza ar putea fi o catapultare pe o orbită câştigătoare”, mai ales că profesiile s-au diversificat foarte mult.
Fiecare este bun la ceva
Coach-ul Horea Murgu, un bărbat de 60 de ani, a cărui experienţă profesională înglobează câteva domenii, spune că „fiecare dintre noi este o combinaţie unică de competenţe şcolare dobândite, experienţă de viaţă, talente practie, concrete şi atitudini specifice”. Singurul mod de a profita de asta este să ieşi din comoditatea unui serviciu sigur care nu face decât să îţi solitice prezenţa, mai ales că „efortul de a ieşi ca fluturele din omidă este posibil pentru oricine, la orice vârstă”.
Dar pentru asta este nevoie de înlocuirea ideii de supravieţuire cu cea de împlinire şi de căutare a inspiraţiei.
O părere similară are şi Silvia Bogdan, Business Associate la Interact, o companie care oferă traininguri pentru angajaţi. Odată disponibilizat primul pas, în viziunea ei, este analiza personală obiectivă. „Din perspectiva abilită