Pentru că spitalul din Feteşti nu mai are în stoc doze de vaccin antirabic, persoanele muşcate de animale se deplasează la spitalele din Bucureşti, Constanţa sau Călăraşi pentru tratament. CITEŞTE ŞI:
Răsfăţ medical pentru câinii braşovenilor
Serviciul Antirabic din cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase (SCBI) nu se confruntă în această perioadă cu mai multe cazuri de persoane muşcate de câini sau alte animale, dar consumă foarte mulţi bani pentru aceste intervenţii.
„Ne vin cam zece persoane pe zi, însă tratamentul costă peste două sute de lei de persoană. O singură doză de vaccin costă 42 de lei, iar o schemă de vaccin antirabic presupune cinci vaccinări. În cazul celor cu risc mare de rabigen, costurile sunt mult mai mari“, spun cadrele medicale constănţene.
„Tratamentul este foarte scump şi nu există un fond special destinat persoanelor muşcate, nici de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, nici de la minister. Cheltuim anual în jur de trei miliarde de lei numai pe vaccinul antirabic“, a declarat directorul SCBI, dr. Stela Halichidis. Printre cei care se adresează medicilor în vederea administrării injecţiilor împotriva turbării se regăsesc şi constănţeni muşcaţi de pisici, cai, măgari sau vulpi.
Sfaturi
Cadrele medicale constănţene sfătuiesc populaţia să evite în special contactul cu patrupezii fără stăpân şi să colaboreze cu echipele de specialişti care se ocupă cu anchetele epidemiologice şi vaccinarea animalelor.