Din lipsă de bani, decontaminarea zonei cu deşeuri chimice de lângă Turda s-a făcut parţial, numai pe unde trece Autostrada Transilvania. CNADNR lasă restul în seama Ministerului Mediului
În depozitele Uzinei Chimice Turda s-au adunat de-a lungul anilor peste 100.000 de tone de deşeuri chimice şi metale grele. Pentru localnicii din zonă, construcţia Autostrăzii Transilvania părea singura speranţă că perimetrul va fi decontaminat.
Într-adevăr, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) a încheiat cu firma înţelegerea că va plăti către Euroconstruct Trading 98, patronată de Dan Besciu şi Sorin Vulpescu, printr-un contract de decontaminare a zonei. În schimbul sumei de 68,12 milioane de lei (16,2 milioane de euro), s-a obligat ca, în timp de un an, să decontamineze 17.564 mp, dintre care peste 9.000 chiar pe traseul autostrăzii.
După ce şi-au îndeplinit obligaţiile contractuale, muncitorii s-au oprit şi acum se înalţă un zid înalt de 10 metri, care va separa perimetrul contaminat de cel deja curăţat. "S-a excavat o cantitate de 50.000 de tone. Este zona pe care a trebuit s-o decontaminăm", a declarat pentru PRO TV responsabilul cu proiectarea, Nicolae Giurgiu. "De restul trebuie să se ocupe Mediul", punctează, la rândul lui, Marin Ionescu, director în cadrul CNADNR. Cei de la Mediu spun că vor încerca să ducă treaba până la capăt, însă nu se ştie când vor fi bani. "Sunt proiecte întocmite în diferite stadii pentru a rezolva această problemă de decontaminare", spune comisarul şef al Gărzii de Mediu Cluj, Mihaela Rozor.
Contaminarea, "descoperită" ulterior
În faza iniţială a proiectului, nu se luase în calcul existenţa depozitului de deşeuri, acesta fiind "descoperit" ulterior. Pe de altă parte, devierea traseului autostrăzii nu a fost luată în considerare, din cauza reliefului deluros din zonă, fapt care ar fi