Zeci de români care suferă de boala Lyme, o maladie care poate cauza invaliditate, vor ieşi azi în stradă, în Bucureşti, pentru a atrage atenţia asupra pericolelor acestei afecţiuni şi pentru a milita pentru compensarea medicamentelor necesare tratării ei.
Lyme este o boală produsă de o bacterie care se transmite la om prin înţepătura de căpuşă. Maladia e supranumită şi „boala cu 1.000 de feţe” din pricina faptului că simptomele ei seamănă cu ale altor boli.
„Lyme e o afecţiune perfect curabilă, dar poate deveni şi o boală cronică, ce poate duce la invaliditate”, explică prof. dr. Gelu Onose. Simptomele des întâlnite sunt înroşirea pielii, febră, astenie şi tulburări ale ritmului cardiac, dar şi tulburări motorii şi de comportament.
Căpuşele trăiesc în toate zonele din România, dar sunt mai numeroase în podişuri şi în zonele de deal.
Sfatul medicilor e să vă verificaţi corpul cu atenţie după ce aţi avut o ieşire în natură, mai ales da că aţi fost îmbrăcaţi în pantaloni scurţi sau fustă scurtă.
„După ce aţi constatat că aţi fost înţepaţi de o căpuşă mergeţi la medic pentru că peri colul de infecţie scade dacă se tratează în 48 de ore de la înţepătură”, recomandă medicul Andrei Mihalca.
Tratamentul bolii se poate face cu antibiotice sau printr-o metodă numită terapia cu oxigen hiperbar.