Hărţuit de autorităţile comuniste, Iosif Ştefănuţi a aflat, după 20 de ani de la Revoluţie, că dosarul său de la Securitate avea şapte volume şi peste 2.500 de pagini. Bănăţean la origine, Iosif Ştefănuţi se numără printre puţinii brăileni care, deşi ameninţat cu moartea, anchetat şi luat pe sus de miliţieni, nu a făcut “pact cu diavolul roşu”. Dimpotrivă, a fost turnat la Securitate, a fost vânat şi târât în arest, pe nedrept, numai pentru că a avut curajul să predice credinţa într-un Dumnezeu drept.
Acum, la 20 de ani de la Revoluţie, pastorul Ştefănuţi a intrat în posesia dosarului de urmărit şi-i ştie pe cei care l-au dat pe mâna securiştilor. Cu toate acestea, i-a iertat pe toţi. Dizident recunoscut, anticomunist convins, dar paşnic şi cu suflet mare, Iosif Ştefănuţi a realizat, în peste 30 de ani de pastoraţie, lucruri la care un om obişnuit nici nu putea să viseze.
Este cel care a adus corul “Madrigal”, condus de maestrul Marin Constantin, la Brăila.
“Corul a concertat prima dată în 2001, cu prilejul Sfintelor Sărbători ale Naşterii Domnului, apoi în anul 2003” , ne-a spus, cu modestie, Iosif Ştefănuţi.
L-a adus la Brăila şi pe ambasadorul Rosapepe
Despre pastorul Iosif Ştefănuţi se poate vorbi numai de bine. A reuşit să-i aducă în oraşul nostru pe actorul Valentin Voicilă, tenorul Ionel Voineag şi artista Ileana Cernat, dar şi pe fostul ambasador al Americii, James Rosapepe, în anul 2001.
A organizat primul festival de poezie creştină, împreună cu poetul Ioan Alexandru. Tot el a înfiinţat revista “Mesaj”, la scurt timp după Revoluţie. De vreme ce a vizitat majoritatea statelor din America, are prieteni şi în Dallas, Texas. Realizările pastorului Ştefănuţi, omul care a făcut cunoştinţă cu “binefacerile” comunismului, sunt remarcabile, dacă nu uluitoare.
“În anul 19