Romanii au retras de la bancomate in trimestrul trei 21,6 de miliarde de lei (5,1 miliarde de euro) prin intermediul a 52,2 de milioane de operatiuni, potrivit datelor publicate de Banca Nationala.
Valoarea medie a unei retrageri de numerar de la bancomat este astfel de 413 lei (98 de euro).
Piata locala are un grad de educare scazut in ceea ce priveste utilizarea cardurilor, iar multi romani scot de pe card tot salariul cand il primesc, in loc sa plateasca cu cardul direct la comercianti sau sa-si achite facturile prin transfer.
Valoarea platilor la comercianti a fost in trimestrul trei din acest an de sub 2,8 miliarde de lei (700 de milioane de euro), mult mai redusa decat valoarea tranzactiilor de retragere cash de la bancomate, dar in crestere cu 9% fata de platile din trimestrul trei al anului trecut.
In acelasi timp, sumele retrase de la bancomate in perioada iulie-septembrie 2009 au fost cu doar 2% mai mari decat anul trecut, insa raportate la o baza mult mai ridicata.
Pentru prima data scade numarul de POS
Numarul terminalelor de plata cu cardul de la comercianti (POS) a scazut pentru prima data in perioada iunie-septembrie cu 2.445 de terminale, ca efect al inchiderii multor firme. In primele noua luni ale anului, peste 12.000 de intreprinderi mici si mijlocii au intrat in insolventa.
Numarul de bancomate (ATM) a continuat sa urce si in trimestrul trei din 2009, insa mult mai lent, doar 132 de noi bancomate fiind deschise in cele trei luni.
Anul trecut erau deschise in jur de 400 de noi bancomate pe trimestru. Infrastructura mijloacelor de plata electronica, desi s-a dezvoltat puternic in ultimii ani, este departe de media europeana.
In Romania erau anul trecut 3,8 POS si 0,4 ATM-uri la o mie de locuitori. Spre comparatie, in Europa erau 15 POS si un ATM la o mie de locuitori, potrivit unui stud