Dr. Margit Nagy a ieşit la pensie în urmă cu câţiva ani, însă şi acum îi trec pragul mămici cu copii în braţe, pentru a-i cere sfatul medical. Femeia a pierdut multe în viaţă, mai puţin demnitatea.
Deşi s-a născut în judeţul Satu Mare, Margit Nagy se consideră băimăreancă, dat fiind faptul că, din anul 1973, locuieşte aici. După absolvirea facultăţii, a fost detaşată trei ani în Botoşani, după care, în 1971, a ajuns în Maramureş. Anul 1973 a însemnat punctul de cotitură în viaţa şi cariera medicului Margit Nagy. „Atunci, am primit post la Centrul de Sănătate nr. 4 din Baia Mare”, povesteşte ea. Timp de 23 de ani, a făcut în permanenţă şi gărzi la secţia Urgenţă Pediatrie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş” din Baia Mare.
Pentru a fi medic trebuie să ai har
Femeia este de părere că, pentru a fi un medic bun, trebuie să te naşti cu acest har. „Am trăit ca să-i ajut pe cei necăjiţi şi bolnavi. Nu-i înţeleg pe colegii de breaslă care acceptă bani pentru a se ocupa de pacienţi. Când veneau părinţii micilor bolnavi şi-mi aduceau câte o ciocolată, ceva, toate aceste atenţii le dădeam mai departe, copiilor nevoiaşi pe care-i aveam în grijă. Nici nu puteam dormi noaptea dacă nu-i ştiam pe micuţi în siguranţă, stabilizaţi din punct de vedere al bolilor de care sufereau”, spune femeia.
Margit Nagy afirmă că a ales pediatria din două motive. În primul rând, a iubit copiii de când se ştie: „Oamenii mari mint şi sunt adeseori falşi. Copiii au suflete curate, nu ştiu să mintă. Dacă te apropii de ei cu inima deschisă, vei avea parte mereu de surprize plăcute”. În al doilea rând, a considerat această latură a medicinii ca fiind o reală provocare. „Adulţii pot pune în cuvinte ce anume îi doare, medicul poate stabili mai uşor un diagnostic. În cazul unui nou născut, lucrurile stau altfel. Acesta nu are posibilita