» Punand taxe de administrare piperate si comisioane-surpriza pe produsele oferite, bancile incearca sa-si securizeze veniturile pe termen lung.
» Cum vi se pare o taxa de 30 de lei la inchiderea unui cont de economii? Dar un comision de 7,5 lei pentru administrarea unui cont curent? Sau unul echivalent cu 20 de euro pentru plata ratelor la credit in contul unui prieten?
Romanilor li s-a tot reprosat gradul redus de bancarizare, adica faptul ca nu se grabesc sa apeleze la serviciile bancilor. Avand in vedere inventivitatea bancherilor de a ne taxa pe te miri ce, reticenta devine de inteles. La BRD, nu te costa nimic sa deschizi un cont de economii sau sa obtii un pachet de produse. Costurile vin insa din administrarea lunara: 0,7 euro pentru conturile de economii, pana la 10 euro pentru pachetele de produse (intre 6,5 lei pachetul Clasic si 10 euro pachetul Premium in euro). Cum bancile au invatat sa isi protejeze veniturile, daca vrei sa renunti la produsele care au taxe de administrare, esti potcovit cu un comision gras. Acesta ajunge la echivalentul in lei a 30 de euro pentru pachetul Premium, 15 euro la pachetul Clasic, "numai" 5 euro pentru pachetul Sprint.
La conturile de economii, inchiderea costa 30 de lei. Daca pachetul Premium este mai exclusivist, fiind destinat clientilor Gold, sa vedem ce beneficii aveti incluse in pachetul de baza – Clasic – pentru a motiva comisionul de administrare de 6,5 lei/luna si cel de inchidere de 15 euro. Aveti deci cont curent in lei sau euro, un card Mastercard in lei sau euro (de aici banca isi asigura venituri suplimentare din emitere, administrare si retrageri de numerar), o extragere gratuita de la bancomat, reducere de 20% la alcatuirea dosarului de credit in cazul acordarii unui eventual imprumut, 20% reducere la administrarea cardului atasat, o asigurare pentru documente, chei si card