A colecţionat 700 de pagini cu partituri bisericeşti şi a format peste 200 de corişti de-a lungul a peste 30 de ani de activitate ca dirijor. A vrut să se facă preot, dar nu a putut din cauza prigoanei comuniste. Securitatea avea misiunea să trimită după gratii cât mai mulţi preoţi iar Costică Şelaru nu a dorit să fie unul dintre ei.
Nu a putut totuşi să stea deoparte de cele sfinte şi în 1977 a înfiinţat un cor bisericesc, care cânta la capela cimitirului Eternitatea.
A început să compună repertorii corale pentru liturghia bisericească, dar a devenit şi un pasionat colecţionar de partituri bisericeşti.
„ Pe unde mergeam, luam partituri. Le-am scris de mână pe toate pentru că nu exista xerox pe vremea aceea ”, ne declară Costică Şelaru. A devenit astfel autorul unui record greu de egalat după ce a scris nu mai puţin de 700 de pagini de partituri muzicale pentru corul bisericesc.
A donat toate partiturile corale
După ce a renunţat la preoţie, s-a angajat ca inspector bancar la Banca de Investiţii. Nici aici nu a scăpat de persecuţia comunistă.
„ La un moment dat a venit directorul la mine şi m-a întrebat dacă sunt dirijor la corul bisericesc. După ce i-am confirmat, mi-a spus că trebuie să aleg între funcţia de inspector şi cea de dirijor ”, îşi aminteşte Costică Şelaru.
Nu putea renunţa la profesia de inspector pentru că avea o familie de întreţinut, dar până la urmă lucrurile s-au rezolvat de la sine.
După jumătate de an şi-a reluat activitatea ca dirijor şi nimeni nu a mai spus nimic. Nu a dorit ca munca sa de o viaţă să se piardă în vreun sertar şi i-a donat toate partiturile corale lui Carmen Mistreanu, care dirijează în prezent corul bisericesc de la biserica Pantelimon.
„În mintea mea se frământă melodiile bisericeşti”