În urmă cu şase luni, a fost deschis la Constanţa primul centru de medicină hiperbară din România, dotat la standarde europene. Sursa: Feri Predescu
Din primăvară şi până acum, sute de pacienţi care au apelat la terapia cu oxigen ca la o ultimă şansă de vindecare au ajuns să ducă o viaţă normală la care numai sperau.
Deşi, la nivel european, medicina hiperbară s-a dezvoltat pe scară largă şi beneficiază de sus ţinerea sistemului medical, în România nu apare în nomenclatorul terapiilor aprobate de Ministerul Să nă tăţii. Astfel, tratamentul nu este suportat de asigurările de sănătate, iar pacienţii sunt nevoiţi să plătească sume considerabile.
Demersuri fără răspuns
Coordonatorii centrului de la Constanţa, medicul Bogdan Ion, specialist în medicină hiperbară la o clinică din Germania, şi medicul Aurelian Ivaşcu, fac de trei ani demersuri la Ministerul Sănătăţii, fără niciun rezultat însă. „Nu am primit niciun răspuns. Probabil că debandada generală din România se regăseşte şi în cadrul acestui minister, unde nimic nu func ţi onează. Eu refuz să mă mai rog de ei”, spune dr. Bogdan Ion.
În schimb, colegul său, dr. Aurelian Ivaşcu, mai are încă speranţe. „Nu ne-au dat nici măcar un răspuns care să confirme interesul pentru acest domeniu larg utilizat în Uniunea Europeană şi în lume. Nu au fost interesaţi realmente de salvarea vieţilor. Nu le-ar lua mult timp ca oxigenoterapia să fie adău gată pe acea listă”, conchide medicul Ivaşcu.
Din acest motiv, pacienţii sunt obligaţi să plătească fiecare şedinţă, în condiţţile în care un contract încheiat cu casa de asigurări de sănătate ar scădea tariful la jumătate.
„Costurile noastre sunt destul de ridicate, preţul unei şedinţe fiind de 400 de lei. Cu toate astea, avem foarte mulţi pacienţi. Iar dacă am fi sprijinţi, am avea şi mai mulţi p