Cererea de locuinţe noi nu va înregistra o nouă creştere în condiţiile în care există discrepanţe între puterea de cumpărare a populaţiei şi nivelul preţurilor solicitate, dublate de o diferenţă majoră între aşteptările clienţilor şi oferta dezvoltatorilor, se arată în ultimul raport de piaţă al companiei de consultanţă imobiliară BNP Paribas Real Estate. „În lunile ce vor urma nu se aşteaptă modificări semnificative ale condiţiilor de piaţă. Chiar dac
Cererea de locuinţe noi nu va înregistra o nouă creştere în condiţiile în care există discrepanţe între puterea de cumpărare a populaţiei şi nivelul preţurilor solicitate, dublate de o diferenţă majoră între aşteptările clienţilor şi oferta dezvoltatorilor, se arată în ultimul raport de piaţă al companiei de consultanţă imobiliară BNP Paribas Real Estate.
„În lunile ce vor urma nu se aşteaptă modificări semnificative ale condiţiilor de piaţă. Chiar dacă vor fi implementate unele măsuri pentru stimularea şi susţinerea directă a cererii, efectele acestor acţiuni nu se vor resimţi imediat în piaţă“, se precizează în studiu.
Cei mai importanţi factori, identificaţi de BNP Paribas Real Estate, care acţionează direct asupra segmentului rezidenţial sunt raportul venituri-cheltuieli per gospodărie, reflectat în nivelul veniturilor disponibile pentru achiziţia de bunuri cu folosinţă îndelungată precum bunurile imobiliare, structura cheltuielilor gospodăriilor, cursul de schimb Euro-Leu, politica fiscală şi factorul psihologic, de incertitudine, cu privire la obţinerea unor venituri stabile pentru o perioadă mai îndelungată.
În prezent, pe segmentul locuinţelor noi, cererea efectivă solvabilă provine în principal din partea populaţiei tinere, între 30 şi 40 de ani, cu venituri lunare de peste 2.500 euro pe gospodărie, necesare pentru obţinerea creditelor ipotecare. Tranzacţiile sunt realizate ap