Un sondaj făcut public de BBC arată, la exact 20 de ani de la căderea Zidului, că marea iluzie capitalistă începe să fie privită critic de europeni. 20 de ani de dezamăgiri pentru o mare parte dintre cei eliberaţi.
Doar 11% dintre persoanele intervievate in 27 de tari considera ca economia capitalista functioneaza corect. Pentru 51% dintre respondenti, o reglementare mai dura si reformarea sistemului sunt necesare pentru corectarea esecurilor cu care s-a confruntat capitalismul de-a lungul timpului.
Doar in doua tari – Statele Unite (25%) si Pakistan (21%) – peste 20% dintre raspunsuri au aratat ca sistemul capitalist functioneaza bine in forma sa actuala. (mai mult)
Thomas Brussig scrie azi, cu ocazia celor 20 de ani care au trecut peste ruinele Zidului – o perspectivă deprimată, lucidă care se potriveşte cu sondajul de mai sus… Preiau articolul tradus în română de pe presseurop.eu:
Vestul, deşi conştient de neconstituţionalitatea sa, a ţinut să păstreze Legea fundamentală [din 1949] şi a respins orice dezbatere, argumentând că nu este momentul pentru “experienţe aventuroase”. Capitala a fost transferată la Berlin şi am primit pactul de solidaritate, dar altfel motto-ul era “în Vest, nimic nou”. Reunificare ? Un cuvânt, două minciuni. Nu a fost nici o “reunificare”, deoarece Germania între frontierele din 1990 nu a existat niciodată înainte. Şi o alipire nu este o unificare. “Capitalismul nu a învins, proclama un graffiti în 1990, asta-i tot ce a mai rămas”.
Problema unităţii germane este un teren minat. În Est, şocul unităţii şi consecinţele acesteia rămân tema numărul unu; în Vest se ocoleşte subiectul. Şi cum nici Estul, nici Vestul nu se bucură de unitate, ţara trăieşte în stânjeneală. Unitatea se făcuse cu atâta speranţă şi încredere, atâtea sentimente pozitive unul faţă de celălalt ! Şi acum ?
Fiecare generaţie cu revoluţia