Mai puţin de 1% din firmele care au intrat în insolvenţă în 2009 au apelat la fondul din care le pot plăti angajaţilor drepturile restante. Sursa: Reuters
Doar 3,8 milioane de lei din cele 99 de milioane colectate până acum la Fondul de garantare a salariilor, destinat achitării drep turilor restante ale an gajaţilor din companiile falimentare, au fost cheltuite în primele şase luni ale acestui an. Cu alte cuvinte, patronii „lo viţi” de criză au folosit mai puţin de 4% din suma totală aflată la dispoziţia lor, deşi fiecare dintre ei a cotizat lunar la acest fond cu 0,25% din totalul cheltuielilor salariale. Motivele: fie necunoaşterea legii, fie birocraţia excesivă, care-i determină să lase soarta angajaţilor la mâna instanţelor.
Potrivit legii, proprietarii de firme care intră în faliment au dreptul la maximum trei salarii medii pe economie pentru fiecare angajat pe care nu au mai avut bani să-l plătească înainte de intrarea în insolvenţă. Cu toate acestea, până la jumătatea acestui an, în care criza economică s-a manifestat puternic în România, doar 20 de societăţi comerciale au accesat fondul pentru a achita drepturile restante unui număr de 1.200 de angajaţi, după cum a precizat Eugen Preda, director în cadrul Agenţiei Naţionale de Ocupare a Forţei de Muncă (ANOFM).
Cele 20 de firme reprezintă însă doar 0,1% din totalul societăţilor private care au început procedura de faliment. Aşa arată statisticile Consiliului Superior al Magistraturii, potrivit cărora, doar în primele trei luni ale anului, peste 26.000 de firme au deschis în instanţă procedura de insolvenţă, deoarece nu au mai avut bani să-şi plătească datoriile.
Zeci de acte şi funcţionari prea puţin prietenoşi
E drept că fondul de garantare a fost ignorat de patronii falimentari şi în anii trecuţi. „În 2007, primul an de aplicare a legii, s-au