Organizaţiile şi asociaţiile profesionale spun că suntem în pragul colapsului
Subfinanţarea sectorului face ca multe dintre unităţile medicale să fie incapabile să mai funcţioneze
Statul are datorii de 2,8 mld. lei către agenţii economici care asigură servicii şi produse medicale
Organizaţiile şi asociaţiile profesionale din sistemul sanitar românesc ameninţă că, în perioada imediat următoare, vor înceta să mai finanţeze din resurse proprii sistemul public de sănătate, dacă statul nu îşi va plăti restanţele către agenţii economici care furnizează servicii şi produse medicale. Acest lucru va duce la colapsul sistemului public de sănătate, determinat de "incapacitatea statului de a identifica soluţii pentru probleme grave existente în acest sector", potrivit unui comunicat semnat de 6 organizaţii şi asociaţii din domeniul medical. În plus, subfinanţarea sectorului face ca multe dintre unităţile medicale să fie incapabile să mai funcţioneze, iar modul în care fondurile sunt folosite afectează companiile de profil.
Agenţii economici care au menţinut, până în momentul de faţă, sectorul public de sănătate pe linia de plutire, susţin că această situaţie nu mai poate continua şi că nu vor mai livra pe datorie produsele şi serviciile necesare acestui sector. În comunicat se mai arată că întârzierile de plată ajung chiar până la 1 an. Potrivit unor surse din piaţă, statul datorează firmelor care activează în domeniu aproximativ 2,8 miliarde lei. Din totalul sumei, 1,1 miliarde lei au ca destinaţie plata medicamentelor compensate, iar 1,6 - 1,7 miliarde reprezintă cheltuieli ale sistemului public de sănătate.
ADIM: Noi am finanţat sistemul 12 ani
Robert Popescu, preşedintele Asociaţiei Distribuitorilor şi Importatorilor de Medicamente (ADIM), apreciază că vor exista dificultăţi pentru farmacii, distribuitori şi producători, d