După şase ani de studiu la Roma, Alexandru Stelian Petrescu s-a întors în ţară. Scrie versuri, cântă muzică folk, îi place muntele, dar cel mai mult îndrăgeşte filosofia. Bursier la Academia Pontificală „Sfântul Anselm” din Roma
Student în anul doi de facultate la Academia de Filosofie şi Teologie din Blaj, Alexandru a primit bursă integrală la Academia Pontificală „Sfântul Anselm“ din Roma, dată de statul Vatican, cu condiţia să ia totul de la zero. Nu putea să refuze o asemenea ofertă.
„Vaticanul oferă această bursă în virtutea bunelor relaţii pe care încearcă să le aibă cu Orientul“, afirmă Alexandru. A avut colegi din Mongolia, din Filipine, din toată Africa, din Grecia, Ucraina şi Rusia. A făcut şase ani de facultate, a absolvit şi filosofia, şi teologia. „E greu de descris în cuvinte ce am simţit la Vatican. Şi să fi totalmente rupt de religie, să ajungi la Vatican un mic fior tot te trece“, spune Alexandru.
L-a cunoscut personal pe Papa Ioan Paul al II-lea, a fost în audienţă privată la Suveranul Pontif. L-a colindat, alături de alţi colegi, în anul în care bradul de Crăciun a fost dăruit Vaticanului de România. A fost martor la moartea şi la înmormântarea Papei Ioan Paul al II-lea, a fost prezent la alegerea noului papă. „Sunt experienţe de pus în ramă. Vaticanul este tărâmul de trăit până la moarte“, crede Alexandru.
„Îndrăgesc filosofia cum nu aş putea îndrăgi o altă disciplină“
Paradoxal, după absolvirea academiei din Vatican, „Padre“, după cum îi spun prietenii, nu a ales nici teologia, nici filosofia. În opinia sa, în viaţă poţi să faci absolut orice şi nu trebuie să te fixezi pe o anumită direcţie, ca mai târziu să suferi. Şi-a dorit să facă teologie, dar pe parcurs a simţit că nu i se potriveşte.
„Să ajungi să te hirotoniseşti preot şi să-ţi dai seama abia după aceea că n