Anul 1989 a constituit un an tumultos mai ales pentru statele din Europa Centrală şi de Est. În acest an, istoria a urmat diferite cursuri, mulţimi de români s-au revoltat asupra regimului comunist, graniţele dintre Ungaria şi Austria au fost dărâmate, iar Zidul Berlinului a căzut. The Guardian propune o reamintire cronologică a principalelor evenimente petrecute în 1989. Pe 2 mai, Ungaria dărâmă gardul din sârmă ghimpată de la graniţa cu Austria. Moscova nu intervine în acel moment.
La 3 iunie, în Polonia au loc alegeri câştigate de celebrul sindicat "Solidaritatea", condus de Lech Walesa, singura mişcare muncitorească independentă întâlnită vreodată într-un stat comunist din estul continentului european; la 19 august 1989, s-a format primul guvern necomunist.
Protestatarii formează un lanţ uman de 400 de mile în statele baltice, cerând autonomie din partea Moscovei, în septembrie 1989.
Până la sfârşitul verii, mii de est-germani au reuşit să treacă dincolo de Zid, folosind vize pentru turişti. Pe 10 septembrie, Ungaria a nunţat libertatea de acces între estul şi verstul Germaniei.
Pe 6-7 octombrie, RDG sărbătoreşte 40 de ani de la înfiinţare. Mihail Gorbaciov, preşedintele soviet, încearcă să-l convingă pe Erich Honecker, liderul RDG, să accepte reforma propusă de acesta. Proteste în masă au loc în estul Germaniei. După două săptămâni, Honecker este detronat.
Autorităţile cehoslovace permit germanilor din est să treacă înspre vest fără nicio îngrăfire, la 3 noiembrie 1989, pentru ca pe 9 noiembrie RDG să deschidă graniţa către Berlinul de Vest şi Germania de Vest. Zidul Berlinului cade, ăcându-se astfel primul pas spre reunificarea Berlinului şi a statului german.
Citiţi şi:
VIDEO Noaptea în care a căzut Zidul BerlinuluiZidul Berlinului a căzut acum 20 de ani / comentarii a