În plină campanie electorală pentru prezidenţiale, formaţiunile politice împart cadouri alegătorilor. Sacoşe în culorile partidelor pline cu zahăr, ulei, făină sau alte alimente. Aşa arată de ani buni campania electorală în România. Legea electorală este plina de abigutăţi şi nu clarifică termenul de “mită electorală". Iată ce spune la RFI, Irina Bujder de la Asociaţia Pro Democraţia.
În plină campanie electorală pentru prezidenţiale, formaţiunile politice împart cadouri alegătorilor.
Sacoşe în culorile partidelor pline cu zahăr, ulei, făină sau alte alimente.
Aşa arată de ani buni campania electorală în România. Legea electorală este plina de abigutăţi şi nu clarifică termenul de “mită electorală". Iată ce spune la RFI, Irina Bujder de la Asociaţia Pro Democraţia.
“Există pe de-o parte prevederea legală care spune că obiectele de propagandă electorală trebuie să aibă o valoare simbol. Prin urmare dacă primim un pix, o brichetă sau o sacoşă goală asta înseamnă o valoare simbol. Dacă însă primim o pungă plină şi ce e în ea ne şi ajută e clar că nu mai e o valoare simbol” mai spune Irina Bujder de la Asociaţia Pro Democraţia (audio).
Potrivit legii se consideră mită electorală şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani împărţirea de obiecte, bunuri nealimentare care au o valoare economică semnificativă, precum şi a alimentelor, alcoolului sau tutunului.
Nu se încadrează la mita electorală materialele de propagandă electorală, inscripţionate ca atare: afişe, pliante, chibrituri, calendare, găleţi, caiete, pixuri, şepci, tricouri, eşarfe sau fulare. Irina Bujder de la Asociaţia Pro Democraţia
În plină campanie electorală pentru prezidenţiale, formaţiunile politice împart cadouri alegătorilor. Sacoşe în culorile partidelor pline cu zahăr, ulei, făină sau alte alimente. Aşa arată de ani buni campania electorală în România.