Raspandirea in lume a pietei libere si a valorilor capitalismului, dincolo de granitele in care au fost inventate, le-a permis celor care nu au crescut cu ele sa le priveasca cu alti ochi si sa le observe problemele.
In Occident, capitalismul a devenit atat de familiar incat punctele sale slabe nu mai sunt observate. Mai mult, exista pericolul ca pierderile provocate de greselile din sistem sa fie puse pe seama riscului, prezent mereu in afaceri.
Chiar daca spiritul capitalismului se va afla intotdeauna in tarile protestante, secretul economiilor emergente ar putea fi faptul ca l-au adaptat la credinta lor si l-au preluat cu mai putine greseli impamantenite in varianta occidentala.
Cateva dintre aceste erori par sa se corecteze de la sine, in special in perioada de criza care i-a facut pe oamenii de afaceri si pe cei obisnuiti sa se gandeasca mai bine unde isi pun banii. Multe, insa, nu par sa aiba sanse de corectare, potrivit revistei Forbes.
Printre cele care au inceput sa se schimbe se afla piata investitiilor. Timp de zece ani, toata lumea a vrut sa castige cat mai mult, fondurile de investitii avand un numar limitat de parteneri, care au strans sume uriase si care si-au pastrat onorarii de milioane de dolari pentru ca le-au gestionat.
Numarul lor a inceput sa scada, din fericire. In 2001, Statele Unite aveau 1883 de fonduri de investitii, iar numarul lor a scazut la 1366 pana in 2008. Criza financiara ajuta si ea, asa ca in 2009 numarul lor se va reduce si mai mult, impreuna cu sumele de bani pe care le gestioneaza.
Capitalismul este cel care corecteaza de fapt aceasta eroare a sa. Investitorii isi dau seama ca fondurile nu sunt performante si se retrag. Cele care isi dovedesc performanta vor supravietui, iar cele care nu se ridica la asteptarile partenerilor dispar. La fel se intampla si cu