„4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile“ se află pe un loc fruntaş într-un top al celor mai bune pelicule ale deceniului, realizat de „Times“. Filmul lui Cristian Mungiu devansează producţii multipremiate cu Oscar, ca „Brokeback Mountain“ sau „Gladiatorul“. În topul de 100 de locuri al celor mai bune filme ale deceniului, realizat de cotidianul britanic „Times“, „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile“ ocupă poziţia 14, în faţa multor producţii cinematografice de referinţă, printre care „Stăpânul inelelor: Întoarcerea regelui“, „Va curge sânge“, „Milk“, „Trafic“, „Strălucirea eternă a minţii neprihănite“, „În pielea lui John Malkovich“, „Dark Knight“, „Ireversibil“ sau „Gomora“.
După câştigarea, în 2007, a marelui premiu de la Cannes, Palme d’Or, lungmetrajul lui Mungiu a obţinut numeroase alte premii internaţionale, printre care FIPRESCI Grand Prix pentru Cel mai bun film al anului 2007 - la Festivalul de Film de la San Sebastian, Hollywood Film Award, Cel mai bun film european şi Cel mai bun regizor european al anului 2007 - la European Film Academy, Cel mai bun film străin - la Chicago Film Critics Awards sau Premiul Goya pentru Cel mai bun film european.
Podiumul clasamentului
Topul britanic plasează pe prima poziţie filmul „Ascuns“ („Caché“), realizat în 2005 de cineastul german Michael Haneke, cu Juliette Binoche, Daniel Auteuil şi Annie Girardot în distribuţie. Pelicula lui Haneke a fost nominalizată la Palme d’Or, însă, spre deosebire de filmul lui Mungiu, nu a reuşit să câştige prestigioasa distincţie.
Pe locul doi, în clasamentul realizat de „Times“, se află „Ultimatumul lui Bourne“, de Paul Greengrass, iar pe locul trei – „Nu există ţară pentru bătrâni“, de Joel şi Ethan Coen, care a câştigat în 2008 patru distincţii Oscar, printre care şi marele premiu.
Dintre filmele care se află în urma lungmetraju