Programul "Primul siloz", de creditare a fermierilor pe baza stocului de cereale, lansat in iulie anul acesta, nu functioneaza, proprietarii depozitelor acreditate spunand ca pana in prezent nu au primit nicio solicitare din partea fermierilor.
"Am muncit degeaba. Estimarile au fost optimiste la inceput pentru ca fermierii nu mai erau fortati sa vanda produsele direct la recoltare. Cererea si oferta i-au dezamagit insa pe fermieri, care au preferat sa isi vanda repede produsele pentru a-si achita creditele la banci", a declarat pentru ZF Alin Giuca, administratorul Cerealcom Olt Slatina, care detine un siloz de 44.000 de tone in Potcoava si depozite de circa 18.400 de tone in Mihailesti.
Giuca spune ca un motiv al nefunctionalizarii acestui program este si perioada foarte lunga de la recoltare pana la valorificarea produselor.
Fermierii nu pot astepta cateva luni pana sa-si vanda produsele cu un pret mai mare, pentru ca au de platit furnizorii de inputuri sau pentru ca trebuie sa cumpere materialul pentru urmatorul ciclu de productie. "Nu cred ca va fi functional pentru ca nimeni nu se implica. Nu exista consum intern, apelam la importuri, bancile vor sa obtina doar profit, nu ajuta taranul cu nimic", concluzioneaza administratorul Cerealcom Olt Slatina, care a obtinut licenta pentru silozurile sale in septembrie.
"Nu am primit nicio solicitare pana acum. Pe fondul crizei, oamenii sunt mai retinuti in a accesa credite", completeaza si Mihaela Zamfir, director de productie in cadrul Boromir, una dintre primele companii care au obtinut in august licente de depozitare pentru silozuri cu o capacitate de 8.300 de tone.
Fara marfa in silozuri
Programul lansat de Ministerul Agriculturii in colaborare cu cel al finantelor si Fondul de Garantare a Creditului Rural promitea oricarui producator agricol ca poate lua credite de la banci cu