Producătorii alimentari cred că reluarea exporturilor, de anul viitor, îi va ademeni pe oamenii de afaceri să investească în fermele şi în abatoarele din ţara noastră. Crescătorii şi procesatorii abia aşteaptă data de 1 ianuarie 2010 pentru a putea vinde din nou în străinătate mezeluri şi produse tradiţionale din carne de porc. După mai bine de doi ani în care ţara noastră nu a avut voie să exporte carne de porc din cauza pestei porcine, Comisia Europeană a decis miercuri ca, începând cu 1 ianuarie 2010, România să poată relua comerţul extern.
Competitorii din industria zootehnică speră ca această veste să-i determine pe oamenii de afaceri să investească în sectorul creşterii de animale sau în cel al procesării. „De anul viitor, vor apărea noi investitori care vor băga bani în ferme, în abatoare şi în fabrici de procesare“, estimează Bogdan Mihail, directorul general al Smithfield Ferme, cel mai mare crescător intern de porci.
Egali pe pieţele externe
De aceeaşi părere este şi Gheorghe Caruz, care creşte 250.000 de porci în judeţul Brăila. „Sectorul îşi va reveni în câţiva ani deoarece pe piaţă va creşte foarte mult concurenţa“, spune Caruz.
Chiar dacă decizia Comisiei îi bucură foarte mult pe jucătorii din industria de profil, aceştia spun că nu se vor înghesui prea tare la exporturi şi vor vinde în străinătate doar anumite bucăţi de carcasă sau mezeluri şi produse tradiţionale româneşti. „Noi creştem 650.000 de capete, dar majoritatea producţiei va fi destinată tot consumului intern, unde importurile reprezintă 70% din piaţă. Divizia de abatorizare şi procesare a Smithfield va exporta, probabil, doar anumite părţi din carcasă sau produse tradiţionale“, explică Mihail. La rândul său, Mihai Vişan, preşedintele Asociaţiei Române a Cărnii (ARC), consideră că producătorii şi crescătorii români se vor bucura, în