Patru ieşeni au încercat să-şi pună capăt zilelor în ultima lună din cauza problemelor financiare.
Ieşeanul Costel Ciornia şi-a lăsat soţia şi cele trei fiice fără nicio sursă de venit, după ce a încercat să se sinucidă pentru că a rămas fără slujbă.
Incidentul a avut loc sâmbătă seară în comuna Voineşti, iar bărbatul este internat acum la Spitalul de Psihiatrie Socola. „Îl aştept să se întoarcă acasă vindecat. Nu ştiu ce-a fost cu el“, spune cu lacrimi în ochi Crina Ciornia, soţia sinucigaşului.
Alţi trei ieşeni au încercat în cursul lunii octombrie să termine socotelile cu viaţa din cauza problemelor financiare sau a pierderii locului de muncă. Cel mai grav caz este al lui Dumitru Panaitescu (50 de ani), care a murit după ce s-a aruncat în faţa trenului în apropierea gării din Iaşi. Poliţiştii i-au găsit în buzunar fişa de lichidare de la o firmă unde bărbatul lucrase zeci de ani.
Specialiştii în piaţa muncii sunt îngrijoraţi de numărul în creştere de români care nu pot depăşi momentul în care sunt anunţaţi că au rămas fără slujbă. Aceştia spun că cei descurajaţi trebuie ajutaţi să meargă mai departe.
Psihiatrii susţin că, pentru a trece peste momentele şocante când rămâi fără loc de muncă, trebuie să existe o foarte bună comunicare în familie. „Oamenii apropiaţi nu trebuie să rămână indiferenţi, ci să-l susţină moral pe cel concediat. Nimeni nu trebuie să facă o dramă sau să-l învinuiască pe şomer de pierderea jobului“, spune psihiatrul Gabriel Crumpei.
Psihiatrul este de părere că o soluţie bună pentru a scăpa de stresul concedierii este refugiul la o persoană apropiată care locuieşte la ţară. „Acest lucru este valabil pentru orăşeni, care nu vor ajunge să moară de foame dacă au o rudă în mediul rural. Acolo, tot se găseşte ceva de pus pe masă“, detaliază Crumpei.