Istoricul Dinu C. Giurescu rememorează o dramă de familie: bunicul său, academicianul Constantin Giurescu, a fost răpus de teribila pandemi. Constantin Giurescu este cel mai cunoscut român mort în timpul unei pandemii. L-a ucis gripa spaniolă, acum nouă decenii. Nepotul său, şi el istoric, îi spune acum povestea. Mai citeşte şi:
”Am fost bolnavă de gripa A, dar acum sunt bine”
Tradiţiile ortodoxe, mai importante pentru români decât gripa AMinisterul Sănătăţii: Duminică au mai apărut 25 de cazuri de gripă porcinăCiuma secolului XXIRegiunea pe scurt / Gripa porcină, alungată cu păr de porc ars
Dinu C. Giurescu priveşte curios şi revoltat cum isteria înconjoară gripa porcină. La 82 de ani, după un război mondial văzut de aproape şi o jumătate de secol de comunism, istoricul nu crede în cuvântul “panică”.
În octombrie 1918, Constantin Giurescu era ucis de virusul teribil care a generat cea mai mare pandemie din istoria recentă. Atunci, la sfârşitul Marelui Război, 50 de milioane de oameni au murit în Apocalipsa denumită medical „gripă spaniolă“ (Spania a raportat din start cazurile cu care s-a confruntat, ibericii fiind neutri în război). Jumătate din populaţia de atunci a lumii a fost infectată. Dincolo de virulenţa extremă a frapat publicul-„ţintă“. Grupurile de risc (copii, bătrâni) au scăpat uşor. În schimb, au murit foarte mulţi tineri. Tinerii care nu apucaseră să moară în război.
„Rugaţi-vă!“
În acel octombrie 1918, Constantin Giurescu avea 42 de ani şi o viaţă care arăta că, uneori, da, totul este posibil. A fost primul din familie care a mers la liceu şi la facultate. A predat la cel mai mare liceu din Focşani şi apoi a conferenţiat la Universitate, în Bucureşti. În timpul războiului, într-o Românie pe jumătate ocupată, a fost secretar general la ministerul care se ocupa cu învăţământul. Avea şi