Fostul premier liberal Călin Popescu Tăriceanu vrea să îi sesizeze pe liderii europeni în legătură cu intenţia lui Traian Băsescu de a dizolva Parlamentul, considerând că o astfel de "încălcare gravă" a spiritului Constituţiei trebuie sancţionată prompt, în cazul în care electoratul român nu o face.
El va propune, în această săptămână, conducerii PNL şi PSD să demareze o serie de demersuri pe lângă partidele din marile familii politice europene pentru a le aduce la cunoştinţă "încălcarea gravă a regulilor constituţionale şi democratice din România de către actualul preşedinte".
Pe lângă încălcarea principiilor democratice, Tăriceanu mai susţine că dizolvarea Legislativului şi organizarea de alegeri anticipate nu ar limpezi apele politice în vreun fel, atâta vreme cât raportul de forţe între partide ar rămâne cam acelaşi.
Monarhul absolut
"Alegerile anticipate nu vor aduce nimic nou în ceea ce înseamnă pe fond structura politică a viitorului Parlament. (...) România nu este o republică fost-sovietică, în care preşedintele dispune tot ce vrea el şi domneşte. Nu, există în democraţiile moderne acest concept de împărţire a puterii între instituţiile statului, iar preşedintele nu poate să funcţioneze într-o republică parlamentară, precum un monarh într-o monarhie absolută şi să dispună de tot ce vrea el. Deci cred că aceste lucruri trebuie făcute clar, public, către cetăţenii români şi inclusiv către preşedintele Băsescu. Noi ne-am discredita şi ne-am auto-exclude, cred, din ansamblul naţiunilor Uniunii Europene", a mai comentat fostul premier, la RFI.
Liderul deputaţilor PNL spune că, în situaţia în care Traian Băsescu va fi reales, şeful statului va trebui să desemneze un premier de altă culoare politică, atâta timp cât există o majoritate parlamentară.
Tăriceanu mai crede că o eventuală sesizar