Veniturile mici şi lipsa alternativelor îi obligă pe comercianţi să stea în piaţă, în frig, ore în şir. Zeci de persoane, care se zbat să îşi asigure un venit, vin zi de zi în pieţele oraşului cu legume sau zarzavaturi, fructe sau flori, expuse pe mese pliante sau direct pe ziarele aşezate pe asfalt. Deşi peste Alba Iulia a trecut deja un val de frig, pentru comercianţii din piaţă nu contează gradele de afară. Ei îşi aşteaptă zilnic clienţii înveliţi în pături sau haine groase, sperând în fiecare zi că azi va fi mai bine decât ieri. „În lunile de iarnă stăm în piaţă chiar şi facă sunt -15 grade Celsius. Ne rugăm în fiecare an să avem parte de o iarnă blândă“, spune Ana Pitea, vânzătoare în piaţa din cartierul Cetate.
Vremea influenţează vânzările
Fără nicio altă sursă de venit, femeia trăieşte din mica afacere care, lunar, nu îi aduce mai mult de câteva sute de lei. „În această perioadă, într-o zi bună reuşesc să vând de aproximativ 100-200 de lei“, afirmă Ana Pitea, în vârstă de 57 ani.
O altă vânzătoare, venită tocmai de la Cluj, este la fel de dezamăgită de cum decurg vânzările. „Muncim mult şi stăm aici de pomană. Nu scot mai mult de 300-400 de lei în zilele foarte bune. Cam jumătate faţă de anii trecuţi“, spune supărată Lucia Rician (29 ani). Vânzătoarele spun că vremea influenţează foarte mult vânzările. „Pe vreme rea, oamenii preferă magazinele mari sau cele din cartier, care le sunt mai la îndemână“, explică Ana Pitea. „De multe ori mă uit la chioşcul unde se vinde carnea în piaţă şi constat că e mai mereu coadă. E clar că oamenii mai au bani, dar preferă să cumpere carne decât legume, pe care şi le pot procura lesne din marketuri şi aprozare“, spune vânzătoarea.
Pentru „confortul“ din piaţă, fiecare precupeţ plăteşte lunar chirie. Pentru un cort situat în spatele pieţei Cetate, spre exemplu, comercianţii scot lunar