Rusia se alătură propunerii Comisiei Europene de a implementa un sistem de alertă în cazul în care livrările de gaze ruseşti către Europa vor fi întrerupte, scrie cotidianul rus Kommersant, citat de agenţia RIA Novosti.
„Am finalizat amendamentele (la memorandum – n.r.) şi l-am trimis Direcţiei pentru Securitate din cadrul Directoratului General pentru Energie şi Transporturi din cadrul Comisiei Europene“, a declarat ministrul adjunct al Energiei, Anatoly Yanovsky.
El a adăugat că este gata să înceapă negocieri în orice moment, astfel încât un acord între reprezentanţii Rusiei şi ai Comisiei Europene să fie semnat până la data de 18 noiembrie.
Acest acord este bazat pe relaţiile bilateriale dintre Rusia şi Uniunea Europeană în domeniul energetic, iar opinia ţărilor de tranzit va fi luată în consideraţie numai cu acordul Rusiei, ca furnizor de energie, şi a Europei, în calitate de consumator.
Potrivit cotidianului, propunerile Rusiei vizează prevenirea furturilor de gaze şi sancţionarea sistărilor tranzitului de gaze, precum şi măsuri de urgenţă în caz de avarie la sistemul de conducte.
Şeful departamentului pentru cooperarea cu Europa din cadrul Ministerului de Externe rus, Vladimir Voronkov, a declarat pentru Kommersant că semnarea cât mai grabnică a acestui acord va preveni problemele legate de alimentarea europenilor cu gaze ruseşti.
Totuşi, unii experţi se îndoiesc că propunerile Rusiei pot rezolva „problema ucraineană“.
„Dacă disensiunile cu Executivul ucrainean continuă, acest acord UE-Rusia nu va fi de niciun folos“, susţine Konstantin Simonov, directorul Fundaţiei Naţionale pentru Securitate Energetică de la Moscova.
Propunerea îi vizează drept coordonatori ai acestui acord pe ministrul rus al Energie, Serghei Şmatko, şi pe comisarul european pentru Energie, Andris Piebalgs.
Un sfert din gazul consumat de