După ce Vladimir Putin a interzis jocurile de noroc în Rusia, mii de aparate au invadat România. Victor Marin a profitat şi a vândut la greu sisteme de validare pentru monede şi bancnote. Un om de afaceri inspirat a descoperit la momentul potrivit că aparatele care înghit bani îl recompensează dacă ştie cum să le folosească. Victor Marin, 41 de ani, învârte între degete o monedă de 50 de bani cu aerul că ştie mult mai multe despre ea decât orice muritor de rând. Se bazează pe cei cinci ani în care şi-a făcut un business profitabil din… acceptarea banilor. Firma sa, Danemar Trading, distribuie şi întreţine sisteme electronice de plată în numerar. Mai precis, dispozitivele de la automatele de cafea sau de mâncare în care bagi fisele sau bancnotele.
TONOMATUL NEDORIT
În 2001, Victor Marin, fost chitarist al unei formaţii new-wave, a avut ocazia să importe tonomate de muzică produse în Germania, dar afacerea nu a mers. Patronii barurilor şi restaurantelor de la noi nu erau dispuşi să cheltuiască mii de euro pentru a-i pune pe clienţi să-şi plătească muzica. Dar fabrica din Germania, în afară de tonomate, mai producea şi automate pentru alimente. În 2002, şi-a cumpărat cu bani luaţi pe credit şase astfel de automate pe care le-a instalat în Bucureşti.
A fost o perioadă în care managerul companiei Danemar Trading a învăţat multe despre obiceiurile de consum ale românilor. Afacerea nu a mers prea bine, dar în timp ce administra aceste aparate, Victor Marin a observat că dispozitivul de încasat bancnotele şi monedele ar putea fi un business şi mai bun.
În 2004, firma Danemar a devenit importatorul oficial al acceptoarelor de monedă Enerai în România. La scurt timp, Danemar a primit o ofertă pentru a reprezenta şi compania canadiană Cash Code, ce produce validatoare de bancnote, iar Victor Marin a acceptat. @N_P